Annons
Cape Ad

Potatisgratäng + bearnaisesås (allt i ett!)

Jag har kombinerat de två godaste saker som finns: potatisgratäng och bearnaisesås, till en fantastisk gratäng med smak av bearnaise.

I samarbete med Fiskars

Jag älskar potatisgratäng och bea. Gör inte alla det? Men ofta känner jag att en riktigt krämig potatisgratäng inte behöver en sås, den är ju härlig nog som den är. Meeen, då kom jag på den geniala idéen att smaksätta gratängen som en bearnaisesås. Gratäng och sås i ett! Jag gillar att använda en fast potatis som jag kokar i en gräddblandning och sedan kör in i ugnen. Du kan enkelt hälla över i en gratängform och gratinera om du itne har en panna som tål att vara i ugnen, t ex den här från Fiskars (info nedan).

Plastfritt, högpresterande och hållbart!

All Steel kok- och stekkärl från Fiskars är en hållbar serie med imponerande prestanda. De tillverkas i Finland av 90 procent återvunna material och har en tjock botten med mycket bra värmespridning. Ett stor plus är att du själv kan välja pannor med eller utan keramisk beläggning – utan att tumma på hållbarheten. Det här är pannor som kommer att hänga med dig i köket i många, många år!

Recept: Potatisgratäng + bearnaisesås (allt i ett!)

4 portioner

4-6 schalottenlökar, tunt skivade
4 vitlöksklyftor, tunt skivade
0,5 dl olivolja
1,5 kg potatis
5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
5 dl mjölk, t ex osötad sojamjölk
½ tsk gurkmeja
1 msk torkad dragon
1–2 tsk salt
svartpeppar

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Fräs schalottenlök och vitlök i olivoljan tills löken mjuknar och blir lätt transparent.
3. Skiva potatisen tunt med hjälp av en matberedare eller mandolin. Du kan även göra det för hand, men skiva då så tunt du kan.
4. Häll på grädde och mjölk och koka upp. Vänd sedan ner potatisen och låt allt puttra på i ca 10 minuter. Det ska bli en krämig röra. Smaka av med gurkmeja, dragon, salt och peppar.
5. Häll ner allt i en gratängform och gratinera i 30-40 minuter. Potatisen ska mjukna och gratängen få fint med färg.