Annons
Cape Ad

Potatisbullar med fejkon

Här kommer proteinpackade potatisbullar med ”fejkon” – vegetarisk bacon gjord på tofu.

Det här är ett enkelt och gott recept att ta till när du har kokt potatis över. Att blanda ut delar av potatisen med bönor och ärtor höjer proteinhalten, men du kan egentligen byta ut ärtorna mot vilka grönsaker du vill, så länge de inte innehåller för mycket vätska. Lättkokt broccoli, rivna morötter eller andra rotsaker fungerar finemang!

Recept: Gustav Johansson Foto: Stefan Wettainen

Vego i världsklass

Vego i världsklass (Norstedts) utmanar fördomar och myter om vegetarisk mat och visar att vego är så mycket mer än bara sallader. Här får du veta varför ett grönt proteinskifte är så viktigt, vilka näringsmässiga utmaningar du ställs inför och hur du på ett konkret sätt kan komma runt dem. 120 närings- och klimatberäknade veganska och lakto-ovo vegetariska recept hjälper dig på vägen.

Recept: Potatisbullar med fejkon

4 portioner

Potatisbullar
1 kg mjölig potatis
2 burkar små vita bönor à 380 g
200 g frysta och tinade gröna ärtor
1 dl kikärtsspad
2 dl vetemjöl
salt
svartpeppar
rapsolja till stekning

Fejkon
600 g naturell fast tofu
3 msk japansk soja
1 msk liquid smoke
1 msk agavesirap
1 1⁄2 msk rapsolja

Till servering
300 g färska eller frysta och tinade lingon
finhackad kruspersilja

Potatisbullar
1. Skala och koka potatisen tills den blir mjuk (eller använd överbliven kokt potatis om du har).
2. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Lägg över potatis och bönor i en stor skål eller kastrull och mosa dem med en potatisstöt eller pressa genom en potatispress.
3. Blanda ner ärtor, kikärtsspad och mjöl och blanda till en fast smet. Om smeten är för blöt och svår att forma bitar av, tillsätt lite mer mjöl. Smaka av med salt och peppar.
4. Forma platta bullar med händerna och stek på medelhög värme i rapsolja eller margarin tills de fått fin färg på båda sidor.
5. Stek under tiden också fejkonet. Häll ner tofun och all marinad i en stekpanna på medelhög värme. Stek tills all vätska försvunnit och tofun fått fin färg.
6. Servera potatisbullarna med fejkon och lingon. Toppa med finhackad kruspersilja.

Fejkon
1. Dela tofun i två stora skivor. Vira in dem i hushållspapper och lägg dem i press 30 minuter mellan två tallrikar med en tyngd på den översta tallriken. På så sätt pressas överflödig vätska ut och tofun blir fastare.
2. Skär därefter tofun i tunna skivor och lägg i en plastpåse tillsammans med soja, liquid smoke, agavesirap och rapsolja. Låt marinera minst 30