Älskade potatis

Det råder inga tvivel om att vi älskar potatis. Varje år odlas 20 000 hektar matpotatis i Sverige, men vad vet du egentligen om den?

Säsong: januari – december (beroende på sort)

Många tror t ex att sötpotatis och vanlig potatis är släkt, men det är de inte. Däremot tillhör potatis samma släkt som chili, äggplanta och tobak. Visste du förresten att världens största potatis vägde 3,37 kilo och odlades i England?

Lugnande

Forskning visar att potatis kan minska stressnivån i kroppen. I potatis finns ämnen som stimulerar produktionen av serotonin som gör oss lugna och nöjda. Att äta potatis på kvällen innan läggdags kan alltså vara en bra idé.

Fibrer

Potatis innehåller gott om fibrer och en fiberrik kost hjälper dig att behålla mättnadskänslan längre vilket i sin tur kan minska ditt småätande. Som om inte det var nog vet man att fiber reducerar risken för hjärtattack, sänker kolesterolvärden och motverkar diabetes.

Lång säsong

Potatis har säsong året om. Dels för att den kan lagras men också för att den finns i (nästan) oändligt många sorter. Olika sorter äts under olika delar av året och på så vis blir säsongen längre. Det innebär också att smaken och konsistensen på potatis kan variera under året då de olika sorterna skiljer sig lite från varandra. Det kan vara bra att ha i åtanke när en planerar en middag. På vintern passar det t ex bättre att göra potatismos av potatisen än på sommaren.

Klimatsmart

Potatis kan odlas i Sverige under relativt stor del av året, så leta efter svensk potatis i butikerna, gärna ekologisk. Potatisen ger relativt lite miljöpåverkan jämfört med många andra grödor eftersom transporten står för en stor del av utsläppen, men bara om du väljer din potatis med omsorg.

Full av nyttigheter

En stor potatis med skal på innehåller halva dagsbehovet av kalium som är väsentligt för vätskeupptagning och idrottsprestation, men också för att bibehålla ett lågt blodtryck.
Potatis innehåller mer C-vitamin än apelsin. C-vitamin är välkänt för sin effekt mot förkylningar och fyller på dina depåer av antioxidanter.

 

Testa våra frasiga potatisbullar! Recept hittar du här.

plattar2-700x400