En vegofierad klassiker vi bara vill ha mer av. Maffig vegobiff med svarta bönor och råris som får dansa tillsammans med en krämig löksås. Mums!

4 sep 2014

En vegofierad klassiker vi bara vill ha mer av. Maffig vegobiff med svarta bönor och råris som får dansa tillsammans med en krämig löksås. Mums!

Vegobiffar, 4 portioner

1 gul lök
2 burkar, à 400 g, svarta bönor (ca 6 dl kokta bönor)
2,5 dl kokt råris
0,5 dl majsstärkelse
2 tsk flytande grönsaksfond
2 tsk senap
1 tsk torkad salvia
salt
vitpeppar
riven muskotnöt

Löksås
3 gula lökar
5 dl matlagningsgrädde, t ex havregrädde
1 msk majsstärkelse + 1 msk vatten
1 msk flytande grönsaksfond
2 tsk mörk sojasås
salt
vitpeppar
riven muskotnöt

Vegobiffar
Hacka den gula löken och stek gyllenbrun i lite olja. Ställ åt sedan så länge.
Häll av spadet från bönorna och skölj dem i kallt vatten. Låt rinna av. Häll nu mer bönorna i en skål och mosa dem med en slev. Du kan även mixa dem lätt i en matberedare. Rör ner kokt råris, stekt lök, majsstärkelse, grönsaksfond, senap, torkad salvia, salt, peppar och riven muskotnöt. Forma smeten till fyra stora biffar eller åtta små. Stek gyllenbruna i lite olja.

Löksås
Skiva de gula lökarna och stek dem gyllenbruna i lite olja. De ska få ordentligt med färg, mjukna och bli lätt transparenta. Det kan ta upp till 10 minuter.
Häll på matlagningsgrädde, majsstärkelse utrört i vattnet, grönsaksfond och sojasås. Krydda med salt, vitpeppar och riven muskotnöt. Låt puttra på i några minuter tills det att såsen har tjocknat

Servera vegobiffarna med löksåsen och kokt potatis eller rostade rotfrukter.

Relaterade artiklar