Vegobiff med löksås

En vegofierad klassiker vi bara vill ha mer av. Maffig vegobiff med svarta bönor och råris som får dansa tillsammans med en krämig löksås. Mums!

En vegofierad klassiker vi bara vill ha mer av. Maffig vegobiff med svarta bönor och råris som får dansa tillsammans med en krämig löksås. Mums!

Vegobiffar, 4 portioner

1 gul lök
2 burkar, à 400 g, svarta bönor (ca 6 dl kokta bönor)
2,5 dl kokt råris
0,5 dl majsstärkelse
2 tsk flytande grönsaksfond
2 tsk senap
1 tsk torkad salvia
salt
vitpeppar
riven muskotnöt

Löksås
3 gula lökar
5 dl matlagningsgrädde, t ex havregrädde
1 msk majsstärkelse + 1 msk vatten
1 msk flytande grönsaksfond
2 tsk mörk sojasås
salt
vitpeppar
riven muskotnöt

Vegobiffar
Hacka den gula löken och stek gyllenbrun i lite olja. Ställ åt sedan så länge.
Häll av spadet från bönorna och skölj dem i kallt vatten. Låt rinna av. Häll nu mer bönorna i en skål och mosa dem med en slev. Du kan även mixa dem lätt i en matberedare. Rör ner kokt råris, stekt lök, majsstärkelse, grönsaksfond, senap, torkad salvia, salt, peppar och riven muskotnöt. Forma smeten till fyra stora biffar eller åtta små. Stek gyllenbruna i lite olja.

Löksås
Skiva de gula lökarna och stek dem gyllenbruna i lite olja. De ska få ordentligt med färg, mjukna och bli lätt transparenta. Det kan ta upp till 10 minuter.
Häll på matlagningsgrädde, majsstärkelse utrört i vattnet, grönsaksfond och sojasås. Krydda med salt, vitpeppar och riven muskotnöt. Låt puttra på i några minuter tills det att såsen har tjocknat

Servera vegobiffarna med löksåsen och kokt potatis eller rostade rotfrukter.

Lämna en kommentar