Annons
Cape Ad

Porträtt: Tuvessonskan (Julia Tuvesson

Julia Tuvesson om varför Malmö är en bättre matstad än Stockholm, vilket kök hon vill se mer av och vilken krydda hon är besatt av just nu.

Julia Tuvesson, eller Tuvessonskan, har skrivit flera framgångsrika kokböcker, bland annat Plåtmat och senaste Tomat Tomat. Julia är en matnörd av rang, har alltid koll på de senaste trenderna och har även en galet kreativ mathjärna som ständigt skapar nya inspirerande recept.

Följ Julia Tuvesson!
Julia Tuvesson har tidigare skrivit succéerna Plåtmat, Käka grönt och Brynt smör. Följ henne på Instagram @tuvessonskan och kolla in tuvessonskan.se.

Tomat Tomat

Julia Tuvessons bok Tomat Tomat (Bokförlaget Polaris) är inte bara en kokbok. Ja, här blandas middagar, sallader, såser, röror och mycket mer, men det är även en härlig mix av minnen, tips, personliga historier och kreativa smakkombinationer. Ett absolut måste för alla som vill frossa i tomater.

Recept från boken:

1. Varför är Malmö en så mycket bättre matstad än Stockholm?
– Haha, en av många saker som jag älskar med Malmö som matstad är att allt är nära och lätt att få tag på. Femton minuter på cykel, sen har du det du behöver! Malmö är stort och litet på samma gång.

2. Tre favoritrestauranger just nu!
– Så svårt! Men jag får säga Two Forks, Kin Long och Västergatan.

3. Något nytt ställe vi måste kolla in?
– Paloma och deras terremoto! En drink med ananassorbet som tappas upp från en slushmaskin! Kul med något nytt ju.

4. Favorit just nu?
– Just nu: mapo tofu. Är helt besatt! Jag lagar det på allvar flera gånger i veckan. Det måste vara en av de bästa vardagsrätterna som finns? Omöjlig att tröttna på!

5. Bästa matminne?
– Alla mina bästa matminnen är nostalgiska på något sätt. Men jag skulle säga att det finaste matminnet är från vår bröllopsdag när vi var unga, hade dåligt med pengar och hade hemmafest. Jag var hög- gravid och hade lagat lasagne till alla gäster och vi satt och åt på vardagsrumsgolvet.

6. Vad har du helst i glaset just nu?
– Lemonad med ohemula mängder mynta! Helt galet att något så enkelt kan vara så gott.

7. Vad lagar du när du ska imponera på någon?
– Jag har ingen att imponera på… Men om jag var med i The Sims och behövde imponera på rektorn (ni som vet, ni vet) hade jag nog lagat svampragu med vitt vin, citronzest och timjan.

8. Potatis eller tomat… och varför!?
– Det känns som att välja mellan sina barn. Jag älskar båda två! Jag tänkte ju först skriva en bok om potatis, men så blev det tomaten i stället. Tomaten har verkat som en röd tråd genom hela mitt liv – allt börjar eller slutar med en tomat. Den är matvärldens lilla svarta, den går att både klä upp och ner.

9. Bästa brödmaten?
– Det finns så mycket bra bröd- mat. Men empanadas med svamp är en solklar favorit. Och det ska givetvis serveras med en stor jäkla bytta tomatsalsa! Perfekt strandmat.

10. Favoritredskap?
– Åh, många! Men just nu är det min tomatkniv. Ja, det finns fak- tiskt en sådan! En liten, liten kniv som är perfekt för att skära just tomater. Och tomater äts det ju en hel del av i det här hushållet…

11. Favoritkrydda?
– Peppar och kinesiskt salt! Jag upptäckte det i vintras när jag var i Taiwan och blev helt besatt. Har redan tryckt i mig två burkar…

12. Vilket kök vill du se mer av?
– Det grekiska! Det släpps mängder av böcker om grekisk mat just nu och jag ser så mycket fram emot att lära mig laga fler rätter som inte är moussaka och grekisk sallad.

13. Vad gör du helst när du är ledig?
– Sover, läser, badar – och framför allt odlar. Jag har en odlingslott på ca 100 kvm i Djupadalsparken och den äter upp alla mina pengar och all min tid. Och jag älskar det.