Ugnrostade rotfrukter är goda som de är, men tänkt dig då ett knaprigt täcke av polenta. Ah! Har du inte testat att rosta vitlöksklyftor är det dags nu.

30 jan 2019

Genom att rosta vitlöksklyftorna blir de mildare och fylligare i smaken och går att äta som de är, men här piffar vi upp vår majonnäs med dem.

4 portioner

Polentapanerade rotfrukter
400 g fast potatis
400 g palsternacka
2 msk olivolja
1 dl polenta
salt



Rostad vitlöksmajonnäs
1 dl osötad sojamjölk
2 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk salt

vitpeppar
1+2 dl rapsolja
6 vitlöksklyfta
olivolja att steka i

Polentapanerade rotfrukter

Sätt ugnen på 225 grader.
Dela rotfrukterna i grova bitar och koka i lättsaltat vatten i 10 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av.
Blanda potatisen med olivoljan och häll sedan över polentan. Krydda med salt och blanda väl. Sprid ut på en plåt och rosta i ugnen i ca 30 minuter eller tills potatisen har fått färg och mjuknat.

Rostad vitlöksmajonnäs

Häll ner sojamjölk, senap, vinäger, salt, vitpeppar och 1 dl rapsolja i en hög skål eller kanna. Mixa ihop med en stavmixer.
Fortsätt att mixa samtidigt som du ringlar ner resterande rapsolja i en tunn tunn stråle. Fortsätt tills all olja är använd eller tills du har fått en lagom tjock majonnäs.
Stek vitlöksklyftorna i olivoljan tills de mjuknar och får ordentligt med färg.
Låt svalna och mixa sedan ihop med majonnäsen med hjälp av en stavmixer.
Servera polentarotfrukterna tillsammans med den rostade vitlöksmajonnäsen.

Relaterade artiklar