Genom att rosta vitlöksklyftorna blir de mildare och fylligare i smaken och går att äta som de är, men här piffar vi upp vår majonnäs med dem.
4 portioner
Polentapanerade rotfrukter
400 g fast potatis
400 g palsternacka
2 msk olivolja
1 dl polenta
salt
Rostad vitlöksmajonnäs
1 dl osötad sojamjölk
2 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk salt
vitpeppar
1+2 dl rapsolja
6 vitlöksklyfta
olivolja att steka i
Polentapanerade rotfrukter
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela rotfrukterna i grova bitar och koka i lättsaltat vatten i 10 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av.
Blanda potatisen med olivoljan och häll sedan över polentan. Krydda med salt och blanda väl. Sprid ut på en plåt och rosta i ugnen i ca 30 minuter eller tills potatisen har fått färg och mjuknat.
Rostad vitlöksmajonnäs
Häll ner sojamjölk, senap, vinäger, salt, vitpeppar och 1 dl rapsolja i en hög skål eller kanna. Mixa ihop med en stavmixer.
Fortsätt att mixa samtidigt som du ringlar ner resterande rapsolja i en tunn tunn stråle. Fortsätt tills all olja är använd eller tills du har fått en lagom tjock majonnäs.
Stek vitlöksklyftorna i olivoljan tills de mjuknar och får ordentligt med färg.
Låt svalna och mixa sedan ihop med majonnäsen med hjälp av en stavmixer.
Servera polentarotfrukterna tillsammans med den rostade vitlöksmajonnäsen.