Annons
Cape Ad

Pokémonvärden – ett lekfullt vegomecka?

Mitt i pokémonfebern undrar många hur det står till med maten i Pokémonvärlden. Veganer? Flexitarianer? Här reder vi ut det.

Gluttonous_EmolgaDet är inte en helt enkel fråga och mycket har förändrats sen spelet lanserades 1996, men vi ska försöka måla upp en så tydlig bild vi kan.

Det finns 742 kända pokémon (och jag pokémon heter pokémon både som singular och plural). Man skulle enkelt kunna säga att pokémon är allätare, men det är inte hela sanningen.

Berry_BasketPokémon kan dels dricka olika typer av drinkar, om de är veganska vet vi inte, men troligtvis baserade på något bär eller frukt.
Länge var bär just det som man matade sina pokémon med. Bären finns i flera olika färger, former och smaker. De har olika funktioner: Chesto berry lindrar trötthet, persim berry förvirring osv. Många bär som razz, bluk och wepear äts bara för att de är goda och mättar.
Pokéblock är små godiskuber i olika färger som förbättrar pokémons tillstånd på olika sätt. Kuberna är gjorda på olika bär men om de innehåller gelatin eller färgas med karmin (bladlöss), framgår inte.

Honung har flera gånger använts för att locka till sig olika pokémon, vilket inte är veganskt.

Poké puffs är bakverk som kommer i smakerna söt, mint, citrus, mocha och ”spice”. Vad de är bakade på vet vi inte, men de är fyllda med någon form av smörkräm eller vispad grädde, osäker på om det är animaliskt eller växtbaserat.

I olika versioner av spelet har det även figurerat äpplen, olika former av godis, sushi mm.

Heracross_sapI de första versionerna av pokémon var djuren mer som djur och sågs i vissa fall äta upp varandra. Det finns även fall där pokémon livnär sig på andra utan att faktiskt döda dem, som när Heracross suger ut saven ur en Bulbasaur.
Vissa pokémon, som Venonat och Venomoth har även setts äta icke-pokémon som t ex insekter.

SEdible_Magikarpå till den stora frågan, vad äter människorna i pokémonvärlden? I tv-serien har kött synts flera gånger, även om det inte uttalat varit någon pokémon.
Vissa pokémon producerar mjölk, nötter och frukt och tas från dem utan att skada djuret. Farfetch’d sägs vara god med purjolök och Slowpoke har flera gånger fått svansen avhuggen för att sedan tuggas och sugas på, lite som en form av godis. Olika fiskliknande pokémon har ätits, så visst har man tuggat i sig en och annan pokémon.

MEN… och det är ett stort men. Den senaste tiden sker inga sådana referenser längre. Pokémon äter inte pokémon, människor äter inte pokémon eller andra djur, utan det är istället godis, bär och frukt som lyfts fram som den stora tårtbiten i kostcirkeln. Kan det vara så att människor och djur i Pokémonvärlden har utvecklats och nu lever i harmoni med varandra, ätandes det som naturen ger? Mest troligt är att Pokémonvärlden består av ett gäng glada veganer, vegetarianer och nyfikna vegoälskare? Ett å så fantastiskt vegomecka! :)

 

Vill du läsa mer om vad Pokémon har ätit rent historiskt, kolla in den här länken .