Plasa – västafrikansk spenat- och tomatgryta

Plasas är en spenat- och tomatgryta som får en krämig, tjock konsistens tack vare jordnötssmör.
Den här grytan innehåller vanligtvis kött, men här använder vi en populär böna i Västafrika, nämligen black eye-bönan.

Plasas är en spenat- och tomatgryta som får en krämig, tjock konsistens tack vare jordnötssmör.
Den här grytan innehåller vanligtvis kött, men här använder vi en populär böna i Västafrika, nämligen black eye-bönan. Det går även bra med kikärter.

Plasa – västafrikansk spenat- och tomatgryta

4 portioner

2 gula lökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chili eller habanero, finhackad
1 burk krossade tomater à 400 ml
3 dl vatten
400 g fryst spenat, tinad
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl jordnötssmör
2 burkar black eye-bönor eller kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta
¼ tsk cayennepeppar
salt
svartpeppar

  1. Fräs gul lök, vitlök och chili i lite olja tills löken mjuknar.
  2. Häll på krossade tomater, vatten, spenat och buljongtärning. Koka upp och låt sjuda i ca 10 minuter.
  3. Rör ner jordnötssmör och bönor. Låt bli varmt. Smaka av med cayennepeppar, salt och peppar.