Annons
Cape Ad

Pizza med örtpesto, päron, valnöt och picklad fänkål

Här kommer recept på en av alla de fantastiska pizzor Erika Frost serverar under Open New Doors pizzakvällar.

Recept: Erika Frost Foto: Mattias Kristiansson

Open New Doors

Open New Doors Bahnhof är ett växtbaserat café och bageri där du kan njuta av surdegsbröd, bullar, tårtor och kondisbitar. De har även mat, som sin klassiska skagenmacka, husmanskost, sallader och annat som skapas baserat på grönsakerna i säsong. Under sommaren kör de pizzakväll varje onsdag med hantverksöl och naturviner. Adress: Mjölbyvägen 8, Mjölby. Följ dem på Instagram @opennewdoors och kolla in hemsidan opennewdoors.se.

Örtpesto, päron, valnöt och picklad fänkål

4 st NF Uteslut valnötterna

Gör din egen örtpesto och blanda med crème fraîche. Med en fet, krämig grund behöver du inte ost på din pizza. Det här ger exakt allt det där fylliga och härliga som osten annars ger. Plus att du kan vara kreativ med andra toppingar, som picklad fänkål, päron och valnötter.

Örtpesto
1 knippe dill
1 knippe basilika
1 knippe persilja
1 dl solrosfrön
1 klyfta vitlök, riven
1 dl kallpressad rapsolja
2 dl crème fraîche, t ex Planti Cooking Fraiche

Picklad fänkål
1 ½ dl vatten
1 dl strösocker
½ dl ättiksprit, 12 %
1 huvud fänkål

Topping
1 dl valnötter
2 päron, tunt skivade
salt
svartpeppar

Örtpesto
Mixa örter, solrosfrön, vitlök och olja till en lite chunky pesto. Smaka av med salt och peppar. Blanda peston med crème fraîche.

Picklad fänkål
1. Koka upp vatten, strösocker och ättiksprit. Låt svalna något.
2. Hyvla fänkålen fint, helst med hjälp av en mandolin. Spara gärna fänkålsdillen att toppa pizzan med. Häll lagen över fänkålen och ställ in i kylen för att svalna.

Topping
1. Rosta valnötterna i ugnen eller i en torr stekpanna.
2. Bred örtkrämen på pizzabottnen och lägg sedan på päronskivorna.
3. Grädda pizzan i 6-8 minuter eller tills den har fått fint med färg.
4. Toppa med picklad fänkål och valnötter.

Pizzadeg

6 st

Den här pizzadegen har generöst med surdeg, vilket ger en härlig smak med lätt syra. Tänk på att hantera den varsamt så att du inte trycker ut all luft som byggts upp under den långa jäsningen.

200 g surdeg
500 g vatten, ca 25 grader
750 g vetemjöl special
50 g dinkelmjöl
25 g salt

Dag 1
1. Blanda alla ingredienser för hand eller i en degblandare. Knåda i ca 10 minuter.
2. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 4-6 timmar. Vik degen fyra gånger under denna tid.
3. Väg upp degen, ca 280 g/st. Forma till sex runda bollar och lägg på en oljad plåt. Täck med plastfolie och låt jäsa i kylen över natten.

Dag 2
1. Ta fram degarna 2 timmar innan utbakning.
2. Strö ut rikligt med mjöl på bakbordet. Börja med att platta ut bollarna och forma sedan degen till en pizza genom att sträcka ut den försiktigt med händerna. Undvik att kavla, då får den inga fluffiga kanter. Toppa med valfri topping.