Pizza bianco är pizza utan tomatsås. I stället används här en färskost som får leka tillsammans med en kryddig pesto och tunt skivad potatis. Psst... om du inte orkar eller hinner göra egen pizzadeg, köp färdig!



26 okt 2018

2 pizzor

Pizzadeg
10 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
7 dl vetemjöl
1 msk olivolja
½ msk salt


Pesto
5 dl löst packade blad av basilika, kirskål, nässla och maskros
ca 8 blad ramslök eller till önskad smak
½ dl solroskärnor
½ dl olivolja
2 msk näringsjäst
salt och svartpeppar

Topping

150 g färskost, t ex Oatly påMackan
4 potatisar
2 tsk torkad rosmarin

Pizzadeg

Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resterande vatten och de övriga ingredienserna. Rör samman till en deg och låt stå i rumstemperatur ca 8 timmar.

Pesto
Mixa samman ingredienserna till peston med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Topping
1. Skiva potatisen i millimetertunna skivor.
2. Dela degen i två delar och kavla ut till två runda pizzor. Lyft över på bakplåtspappersklädda plåtar.
3. Bred ut färskosten på degen. Klicka på peston och strö över potatisskivorna. Krydda med rosmarin.
4. Baka gärna på en baksten, annars på en plåt, i 250 grader i ca 15 minuter eller tills potatisen har fått fint med färg.