Annons
Cape Ad

Vegetariskt persiskt ris med tahdig

Ett festligt persiskt ris med den klassiska ”skorpan” på toppen. Det ser minst sagt spektakulärt ut, men är faktiskt inte så svårt som man kan tro.

Tahdig betyder ”i botten på grytan” och syftar på det knapriga lagret ris som hamnar överst när du vänder upp riset på ett fat. Här använder jag mig av bara ris, men du kan lägga skivad potatis eller remsor av libabröd/tunnbröd i botten av grytan.

Få loss ditt ris?

Ibland vänder man på kastrullen och riset faller ut som en smäck. Men det gör inget om det inte gör det, många väljer medvetet att servera de krispiga delarna vid sidan av. Bara använd en sked och skrapa loss riset.

Pss… kolla in världens godaste persiska valnötsgryta här och en kalasgod auberginedipp.

4 portioner

4 ½ dl basmatiris
2 tsk salt
2 msk olivolja
1 krm saffran + 2 msk varmt vatten
salt

1. Häll ner riset i en stor skål och fyll på med kallt vatten. Rör runt så att vattnet blir grumligt, det är stärkelsen som tvättas ur. Byt vatten och upprepa tills vattnet är klart.
2. Fyll på med nytt vatten och saltet och låt riset stå i 30 minuter till 8 timmar beroende på när det ska tillagas.
3. Koka upp generöst med saltat vatten i en kastrull.
4. Häll av vattnet från riset och häll sedan ner riset i det kokande vattnet. Låt koka i 5-7 minuter. Det ska mjukna men fortfarande ha kvar en liten kärna.
5. Häll av vattnet och låt riset rinna av i en sil.
6. Häll ner oljan i en kastrull. Rör runt så att bottnen täcks.
7. Blanda två skopor ris med saffransvattnet i en skål.
8. Så fort oljan börjar fräsa lite så sprid ut ett lager av ris så att det täcker bottnen. Pressa ner lagret med en slev eller stekspade. Sprid sedan ut resten av risblandningen och toppa med saffransriset. Forma som en pyramid. Stick några hål i riset med skaftet på en slev ner till bottnen, detta för att ångan ska ha någonstans att ta vägen.
9. Höj värmen något och lägg på ett lock. Låt stå i 10-12 minuter. Det är nu det gyllene, knapriga lagret bildas.
10. Lägg nu en kökshandduk över kastrullen och lägg på locket. Vik upp handduken så att den inte hänger ner på plattan. Sänk värmen och låt riset tillagas i 30 minuter.
11. Vänd upp riset på ett fat. Om inte rislagret i botten kom med kan du skrapa ur det med en sked och lägga på riset eller vid sidan av.
12. Servera som det är eller toppa med naturell yoghurt och granatäppelkärnor.