Persisk sellerigryta – Khoresht Karafs

Paria Nemati driver instagramkontot Paryasvegan och jobbar på att ge ut en vegansk kokbok med persiska recept. Vi pratade med henne om persiska mat, vegomat i det persiska köket och vilka olika rätter där finns. Paria delar även med sig av en mumsig persisk sellerigryta.

Recept: Paria Nemati Foto: Eva Hildén

Du kan följa Paria på Instagram @paryasvegan.

Hur skulle du beskriva det persiska köket?
– Det iranska köket eller persiska köket består av många smakkombinationer, som sällan är starka men ofta rikligt kryddade. Saffran och gurkmeja är mycket vanliga. Örter används flitigt och man blandar ofta flera olika sorter, som t ex dill, persilja och koriander. Rosenvatten är en vanlig arom i bakelser och desserter. Trots att mycket kryddor och örter används så har persisk mat alltid en mild smak.

Det här är ett utdrag från en längre intervju av VEGO, numret är ute i butik nu.

Persisk sellerigryta – Khoresht Karafs

4 portioner

1 krm saffran + 2 msk varmt vatten
2 buntar stjälkselleri, hackade
½ kruka färsk mynta, finhackad, eller 2 msk torkad mynta
2 krukor färsk persilja, finhackad
1 lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
400 g sojabitar
1 tsk gurkmeja
1 lime, saften
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
salt
svartpeppar
olja att steka i

1. Blanda saffran och vatten i ett glas. Ställ åt sidan så länge.
2. Hetta upp olja i en stekpanna. Fräs sellerin under omrörning i ca 2 minuter.
3. Tillsätt mynta och persilja. Stek i 2-3 minuter till under omrörning.
4. Hetta upp lite olja i en gryta och fräs lök och vitlök tills den mjuknar.
5. Tillsätt sojabitar, gurkmeja, limesaft, vatten, buljongtärning, salt och peppar. Vänd även ner saffransvattnet och selleriblandningen.
6. Låt puttra på under lock i ca 35 minuter. Späd med mer vatten om det behövs.
7. Smaka av grytan med mer limejuice. Låt sjuda i ytterligare 15 minuter.
8. Servera med kokt ris och sallad.