Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén
4 portioner
Persiljestuvad potatis
0,5 dl olja eller smör, t ex mjölkfritt
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk, t ex osötad sojamjölk eller havremjölk
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 tsk dijonsenap
salt
vitpeppar
1 kg kokt potatis, i bitar
0,5 kruka persilja, finhackad
Järpar med soltorkade tomater
0,5 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk olivolja
5 dl solroskärnor
8 soltorkade tomater
2 msk ljus sojasås
1 tsk rökt paprika
1 tsk mortlade fänkålsfrön
salt
svartpeppar
Till servering
riven färsk pepparrot
Persiljestuvad potatis
1. Vispa ihop olja och vetemjöl i en kastrull satt på medelvärme. Låt puttra på i en minut.
2. Vispa ner lite mjölk och grädde i taget tills du har en slät sås. Koka upp och låt sjuda under ständigt vispande tills redningen tjocknar.
3. Smaka av med dijonsenap, salt och vitpeppar.
4. Vänd ner den kokta potatisen och hackade persiljan.
Järpar med soltorkade tomater
1. Fräs den gula löken och vitlöken i lite olja tills den mjuknar och blir lätt transparent.
2. Skrapa ner löken i en matberedare tillsammans med resterande ingredienser. Mixa ihop till en fin färs.
3. Forma färsen till järpar och stek gyllene i lite olja.
4. Servera järparna tillsammans med persiljestuvad potatis och riven pepparrot.