4 st
Om du inte orkar baka egna bagels hittar du dem på bagerier eller i frysdisken. Annars går det finfint att använda annat gott bröd som hamburgerbröd, surdegsbröd eller grillat lantbröd.
Pickles
1 dl äppelcidervinäger
2 dl rårörsocker
3 dl vatten
300 g valfria rotfrukter, t ex rödbetor, rödlök och morötter
400 g vegokött, t ex Fry’s strips eller Oumph. Även fast tofu går bra
½ dl färdig BBQ-sås
ett knippe salladslök
svartpeppar
salt
Till servering
4 bagels
½ salladshuvud
2 saltgurkor
Pickles
Koka upp vinäger, socker och vatten i en kastrull. Låt sjuda tills sockret har lösts upp och dra sedan kastrullen från plattan.
Skiva rotfrukterna tunt och ploppa ner dem i lagen. Låt stå och dra.
Fräs vegoköttet i en stekpanna så att de blir brynta.
Häll över BBQ-såsen och blanda så att allt täcks. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
Hacka salladslöken fint.
Servering
Rosta bageln i ugnen eller i en brödrost. Lägg på sallad, BBQ-vegokött, hackad salladslök och pickles. Servera saltgurka till.
Receptet är av Therese Svensson och publicerades i VEGO nr 3, 2015.