Pasta är perfekt vardagsmat, allt du behöver är en god sås till. Den här såsen görs på aubergine och torkade linser. Här finns hetta från både vitlök och chili och är supergod för hela familjen.
Recept: Sara Ask och Lisa Bjärbo Foto: Ulrika Pousette

Kaosvego
I Kaosvego (Ordfront förlag) av Sara Ask och Lisa Bjärbo bjuds det på enkel, god vegomat för en stressig vardag. Varierad grön mat som gör att du fortfarande kan få till glimrande middagar mitt i veckan.

Pasta över?
Överbliven pasta passar oväntat bra i stekt form: strimla och stek ett lass grönsaker tillsammans med en hackad vitlöksklyfta i en god olja. Tillsätt pastan, låt den bli genomvarm och klicka över något krämigt, t ex en sked pesto. Klart!
Recept: Pepprig pastasås med aubergine
4-6 portioner
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
olivolja att steka i
1 rejäl aubergine (ca 400 g, alternativt två små)
¾ dl torkade linser med fast konsistens, t ex puylinser eller belugalinser
400 g passerade tomater
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
2 msk tomatpuré
en näve körsbärstomater (kan uteslutas)
1-2 msk japansk sojasås
torkad oregano efter smak
svartpeppar, gärna från kvarn
pasta för 4 personer
- Skär vitlöken i skivor och hacka chilin fint. Skär auberginen i halvcentimetertunna bitar, typ kvartar.
- Hetta upp olja och stek vitlök och chili försiktigt så att det doftar, men utan att det tar färg. Tillsätt aubergine och eventuellt mer olja, så att den också får steka med. Vänd ner de torkade linserna och häll över tomat, grädde och tomatpuré. Låt puttra med locket på glänt i 15 minuter, eller tills linserna är mjuka men fortfarande fasta i konsistensen. Om du har körsbärstomater, halvera dem och lägg i grytan. Koka pastan under tiden.
- Smaka av med sojasås, oregano och mycket peppar. Servera med nykokt pasta.