Pepparsås

Alla måste ha en klassisk pepparsås i skjortärmen som passar till allt från rostade rotfrukter och vegokött till panerad tofu eller som här, en frasig portabellosvamp med stekt potatis.

ca 5 dl sås

Fyra peppar?
En färdig kryddmix som du hittar i kryddhyllan. Om inte kan du göra den själv genom att mortla ihop lika delar rosépeppar, grönpeppar, vitpeppar och svartpeppar.

1 gul lök, skivad
1 röd paprika
1 msk smör, t ex mjölkfritt, eller olja
1 tsk ”fyra peppar”
1 msk tomatpuré
5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 msk dijonsenap
salt

Skiva den gula löken och strimla paprikan. Fräs i smör eller olja tills både lök och paprika blir riktigt, riktigt mjuk. Det tar några minuter så ha tålamod.
Rör ner fyra peppar och tomatpuré. Blanda runt.
Rör nu ner grädden och låt koka i 10 minuter.
Mixa såsen slät med hjälp av en stavmixer. Vill du få bort alla småbitar är det bara att sila såsen.
Smaksätt såsen med dijonsenap och salt.