En av mina favoritkakor eftersom det är en blandning av syltkaka och smulpaj. Här har jag smaksatt degen med pepparkakskryddor som går att köpa färdiga. Välj den sylt du gillar, jag föredrar hallon eller björnbär.
Recept: Pepparkaksrutor med sylt
16 bitar
4 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 1⁄2 dl råsocker
1 msk pepparkakskryddor
1⁄2 tsk bakpulver
en nypa salt
175 g smör, t ex mjölkfritt
2 msk vatten
Fyllning
2 dl valfri sylt
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Tryck ner bakplåtspapper i en ugns- form, ca 30 x 20 cm.
3. Blanda havregryn, vetemjöl, råsock- er, pepparkakskryddor, bakpulver och salt i en skål.
4. Tärna smöret och vänd ner det i skålen tillsammans med vattnet. Nyp ihop med fingrarna tills du har en finfördelad mix.
5. Tryck ut 2/3 av degen i den förbered- da formen.
6. Bred på sylten och smula över resten av degen.
7. Grädda i 30 minuter eller tills den har fått fint med färg. Låt svalna och skär sedan i rutor.