Det är ett Lucia och alla andra som vill ska få ett halsband gjort helt i pepparkaka. Här får du bästa pepparkaksdegen, vegansk kristyr och tips på hur du smälter karameller till "smycken".

12 dec 2019

Pepparkaksdeg
1 msk malen kanel
2 tsk malen ingefära
1 tsk malen nejlika
0,5 tsk malen kardemumma
0,5 tsk salt
1 krm bikarbonat
75 g smör, t ex mjölkfritt
0,5 dl strösocker
0,5 dl farinsocker
0,75 dl ljus sirap
0,75 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
4,5 dl vetemjöl

Vegansk kristyr
2 msk kikärtsspad
1 krm ättiksprit
4 dl florsocker

färgade hårda karameller eller godisklubbor

Pepparkaksdeg
Blanda ihop samtliga ingredienser.
Enklast blir det om du använder en matberedare, men envisa fingrar går också bra.
Plasta in degen och låt vila i kylen i 30 minuter.
Rita upp alla husdelarna på papper eller kartong och klipp ut.
Kavla ut pepparkaksdegen på ett mjölat bakbord, men gör den inte för tunn.

Till ett halsband kan du göra lite som du känner. Små rundlar som “pärlor” runt om och större rundlar med eller utan hål för “karamellfönster” som juveler eller hängen.

Grädda i 200 grader i 8-10 minuter. De ska få fint med färg.
Vill du göra “karamellfönster” krossar du karameller och häller ner i hålrummet på pepparkaksrundlarna. Ställ in i ugnen i några minuter så att det smälter.
Ta ut och låt svalna helt. Om du vill göra hål för snöre i de mindre pepparkakorna så gör det medan de är varma och mjuka.

Dekorera pepparkakorna med kristyr och låt torka länge, minst ett dygn.

Vegansk kristyr
1. Vispa kikärtsspadet lite fluffigt.
2. Vispa ner ättiksprit och florsocker. Fortsätt vispa tills du har en fast kristyr.

Trä ett snöre genom de små pepparkakorna och fäst de större hängena med smält socker eller lim (om du inte tänker äta dem). Bara strö ut strösocker i en stekpanna och låt smälta tills det är karamellfärgat. “Limma” fast snöret på baksidan av pepparkakan med hjälp av sockret. Var försiktig, det är ruskigt varmt. Låt svalna.

Relaterade artiklar