Genom att köra blötlagda solrosfrön med kapris, lök, olivolja, äppelcidervinäger,citron och noriark i matberedaren kan du faktiskt få något som är förvånansvärtlikt tonfisk på burk, med en smulig, fuktig konsistens och en smak som påminner om salta hav och umami.

9 sep 2019

Du kan använda ”tonfisken” som pålägg eller i en sallad (tillsammans med blekselleri och färska örter), men vi gillar att lägga den i tomatsås och servera den till penne – en klassisk italiensk rätt. Den veganska ”tonfisken” ger såsen en fin konsistens och förhöjer smaken. Barnen älskar den! Det är ett lättlagat och förhållandevis billigt recept och lite mer speciellt än en vanlig pasta al pomodoro.

Vegansk ”tonfisk”
2,5 dl solrosfrön, blötlagda i vatten i 6 timmar
1 liten rödlök, skalad och grovhackad
1 noriark, krossat
3 msk kapris
1 msk kallpressad olivolja
1 msk citronsaft
1 tsk ofiltrerad äppelcidervinäger
0,5 tsk havssalt

Sugo al Pomodoro
1 dl torrt vitt vin eller grönsaksbuljong
10 dl tomatsås, färdigköpt eller se nedan

Tomatsås
2 msk kallpressad olivolja
0,5 stor kruka färsk basilika, blad och stjälkar
1,5 gula lökar, skalade
3 vitlöksklyftor, skalade
2 msk kapris, avrunnen och sköljd (valfritt)
2 msk tomatpuré
1,2 kg krossade tomater (3 burkar à 400 g)
havssalt
nymalen svartpeppar

Till servering
kokt fullkornspasta eller glutenfripasta av valfri sort (t.ex. penne)
stora kapris, avrunna och sköljda
grovhackad persilja
havssalt
nymalen svartpeppar
kallpressad olivolja

1. Sila och skölj de blötlagda solfrosfröna, häll dem sedan i matberedaren. Tillsätt resten av ingredienserna och kör tills strukturen påminner om tonfisk.
2. Hetta upp en stor stekpanna på medelvärme, häll i vin och tomatsås, koka upp,sänk värmen och tillsätt ”tonfisken” (spara lite till serveringen). Låt sjuda i cirka 10 minuter under omrörning.
3. Servera såsen till pasta och toppa med några stora kapris och hackad persilja. Salta och peppra och stänk över lite olivolja.

Tomtatsås
1. Hetta upp olivoljan i din största kastrull på medelvärme.
2. Repa basilikabladen från stjälkarna. Finhacka lök, vitlök och basilikastjälkar, lägg allt i kastrullen och fräs i cirka 10 minuter eller tills löken har mjuknat.
3. Tillsätt kapris (om du använder det), tomatpuré och krossade tomater och salta och peppra. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i minst 30 minuter eller tills såsen har reducerats, rör om då och då så att den inte bränns vid. Tillsätt lite vatten om det behövs.
4. Ta bort kastrullen från värmen, rör ner basilikabladen, lägg på locket och ställ åt sidan så att såsen kan svalna och smakerna utvecklas.
5. Förvara såsen i kylskåpet i förslutna glasflaskor så håller den sig i minst 4–5 dagar. Alternativt kan du frysa in den i fryspåsar eller frysburkar.

Det här receptet är från Green Kitchen at Home (Norstedts), skriven av David Frenkiel och Luise Vindahl.

Relaterade artiklar