22 nov 2015

Här är en knäckig kolapaj med pekannötter som värmer lite extra från insidan och som gör sig bäst om den delas med nära och kära.

10 bitar

Söt pajdeg
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
150 g smör, t ex mjölkfritt
2 msk vatten

Fyllning
1,5 dl ljust muscovadosocker
1,5 dl ljus sirap
100 g smör, t ex mjölkfritt
0,5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
2 msk vetemjöl
200 g pekannötter

Söt pajdeg
Sätt ugnen på 225 grader. Mixa ihop vetemjöl, strösocker och smör i en matberedare eller nyp ihop för hand i en bunke. Avsluta med vattnet och knåda ihop till en smidig deg.
Kavla ut degen på mjölat bakbord och klä en pajform med den. Pricka degen med en gaffel
och ställ in i kylen i minst 30 minuter.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter eller tills det har blivit lätt gyllenbrunt. Ta ut.

Fyllning
Sänk ugnen till 175 grader. Blanda ihop muscovadosocker, sirap, smör, grädde och vetemjöl i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på medelhög värme i ca 10 minuter eller tills kolasåsen
börjar tjockna.Häll ner i pajskalet och strö över pekannötterna. Grädda i 30 minuter.

Relaterade artiklar