En pekannötspaj är som den perfekta blandningen av kolasås, toscakaka, kanderade nötter, änglasång, nirvana och pirr i magen som vid den roligaste berg-och-dal-banan. Få saker slår kolafyllning med nötter och det här är en av mina favoriter.

20 nov 2020

I Mattias Kristianssons senaste bok Baka veganskt (Semic förlag) blandas en rad olika klassiker i vegansk tappning. Vetebullar, pajer, kakor, kondisbitar, munkar, macarons, cupcakes och mycket mer.
Recept: Mattias Kristiansson Foto: Simon Bajada

1 förgräddat sött pajskal eller tarteletter, se nedan

Pekannötsfyllning
•
1,5 dl mjuk tofu
2 dl glukos
o,5 dl farinsocker
o,5 dl strösocker
o,5 dl mjölkfritt margarin, smält
2 tsk vaniljsocker
o,5 tsk salt
6 dl pekannötter

Till servering

vispad grädde, t ex havre- eller sojagrädde

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Mixa ihop samtliga ingredienser till fyllningen, förutom pekannötterna. Använd en matberedare eller blender.
3. Skrapa över fyllningen i en bunke och vänd ner pekannötterna. Häll över fyllningen i det förgräddade pajskalet. Grädda i 30–35 minuter.
4. Låt pajen svalna något innan du serverar den med en klick vispgrädde.

Pajdeg
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
150 g mjölkfritt margarin, tärnat
2 msk vatten

Tarteletter
1. Mixa ihop mjöl, socker och margarin
i en matberedare eller nyp ihop för hand i en bunke.
2. Häll ner vattnet och arbeta ihop till en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
3. Kavla ut degen på mjölat bakbord och ta ut rundlar som är någon centimeter större än tartelettformarna. Tryck ner
en rundel i en form och pressa bort överflödig deg.
4. Pricka degen med en gaffel och ställ in i kylskåpet i minst 30 minuter.
5. Förgrädda pajen i 225 grader i 10 minuter, eller tills det har blivit härligt gyllenbrunt. Nu är de redo att fyllas.

Psst… ska du göra små tarteletter räcker det att klä små formar med degen, pricka med en gaffel, låt vila i kylskåpet, och grädda. Om du gör en stor paj, klä en pajform med degen och pricka med en gaffel. Pressa sedan ner ett aluminiumark i formen och fyll på med torkade ärtor eller bönor. Förgrädda sedan i ugnen. Ärtorna gör att degen inte puffar upp sig och håller kanterna på plats.

Relaterade artiklar