Här är en knäckig kolapaj med pekannötter som värmer lite extra från insidan och som gör sig bäst om den delas med nära och kära.
10 bitar
Söt pajdeg
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
150 g smör, t ex mjölkfritt
2 msk vatten
Fyllning
1,5 dl ljust muscovadosocker
1,5 dl ljus sirap
100 g smör, t ex mjölkfritt
0,5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
2 msk vetemjöl
200 g pekannötter
Söt pajdeg
Sätt ugnen på 225 grader. Mixa ihop vetemjöl, strösocker och smör i en matberedare eller nyp ihop för hand i en bunke. Avsluta med vattnet och knåda ihop till en smidig deg.
Kavla ut degen på mjölat bakbord och klä en pajform med den. Pricka degen med en gaffel
och ställ in i kylen i minst 30 minuter.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter eller tills det har blivit lätt gyllenbrunt. Ta ut.
Fyllning
Sänk ugnen till 175 grader. Blanda ihop muscovadosocker, sirap, smör, grädde och vetemjöl i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på medelhög värme i ca 10 minuter eller tills kolasåsen
börjar tjockna.Häll ner i pajskalet och strö över pekannötterna. Grädda i 30 minuter.