Pastasallad med sesam och tempeh

Den här vegetariska pastasalladen har östasiatiska influenser som tempeh och sesam. Fräsch, nyttig och perfekt på fest.

*I samarbete med Kung Markatta*

Jag älskar vegetariska pastasallader. Men bara om de är packade med smak och olika texturer. En god dressing, krispiga grönsaker, något gott grönt protein (som tempeh här). Det känns fräscht och nyttigt utan att vara tråkigt och är perfekt till fest. Här kommer en sallad med pasta och östasiatiska influenser.

vegetarisk pasta

Pasta till fest

Vegetarisk pastasallad är perfekta festmaten eftersom den kan förberedas. Ska du använda pasta till en fest så koka den i förväg och skölj den direkt i kallt vatten så att stärkelsen försvinner. Då klibbar den inte ihop. Blanda gärna ihop den här pastasalladen i förväg också, det är mer om du använder mycket färska örter och gröna blad som du kan vänta med det, de blir lätt ledsna om de får stå.

vegetarisk pasta

Fräschare vegetarisk pastasallad

Jag älskar krämiga majonnässtinna pastasallader, men ett sätt att göra en fräschare variant som fortfarande känns lyxig är att använda tahini. Tahini är en sesampasta med en fyllig, fet smak, utan att kännas tung. Para ihop med syra i form av antingen citronsaft eller vinäger och du får en mycket lättare känsla.

vegetarisk pasta

En nyttigare pastasallad

Jag får ständigt frågan om en ”hälsosammare” pastasallad. Så förutom att kanske skippa majonnäsen ibland så finns det många bra gröna proteiner att använda sig av. Tofu i all ära, men testa gärna tempeh nästa gång. Det är fermenterade baljväxter som blir till en ”kaka”, full med protein och fiber.

vegetarisk pasta

Kung Markatta

Kung Markatta har arbetat med ekologiska, hållbara livsmedel sen 1983. De har sååå många grymma produkter du bara måste testa. Jag gjorde den här pastasalladen med östasiatiska influenser. Grunden är en glutenfri pasta på röda linser som blandas med en mumsig tahinidressing, krispiga grönsaker och stekt tempeh på bondbönor. Perfekta picknickmaten! Kolla in Kung Markattas sortiment här.

Recept: Vegetarisk pastasallad med tempeh och tahinidressing

4 portioner

250 g röd linspasta, Kung Markatta
250 g tempeh på bondbönor, Kung Markatta
ca 3 dl edamamebönor
1 röd paprika, strimlad
2 salladslökar, strimlade
1 msk sesamfrön, Kung Markatta

Dressing
2 msk rapsolja, Kung Markatta
1 msk äppelcidervinäger, Kung Markatta
1 msk ljus sojasås, Kung Markatta
2 tsk sesamolja, Kung Markatta
2 tsk agavesirap, Kung Markatta
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk riven färsk ingefära
2 msk tahini, Kung Markatta
salt

1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Tärna tempen och stek i generöst med rapsolja tills den får fint med färg. Häll över på en tallrik och låt svalna.
3. Blanda ihop pasta, tempeh, edamamebönor, paprika, salladslök och sesamfrön i en skål.
4. Vispa ihop samtliga ingredienser till dressingen i en mindre skål. Vänd ner i salladen.