Den här rätten är inspirerad av en av mina och sambons resor runt om Nice. När jag vill tillbaka till mysigt trånga gator, klarblått vatten, ljumma kvällar och iskalla drinkar på en svindyr strandbar, lagar jag den här rätten. Såsen blir extra fyllig med rostad blomkål.

2 jun 2019

4 portioner

400 g pasta, t ex rigatoni, fusilli eller makaroner
0,5 blomkålshuvud, ca 500 g
0,5 gul lök
1  vitlöksklyftor
2,5 dl grädde, t ex havre- eller 
sojagrädde
1 dl vatten
1 paket saffran, 0,5 g
1 aubergine, ca 300 g
olivolja
salt
svartpeppar

1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Dela blomkålen i mindre bitar. Hacka den gula löken och 
vitlöksklyftan grovt. Lägg på en plåt.
4. Ringla över lite olivolja och rosta allt i ugnen i cirka 20 
minuter, eller tills det har fått färg och mjuknat. Ta ut.
5. Häll ner rostad blomkål och lök i en bunke tillsammans 
med grädde, vatten och saffran. Mixa till en slät sås med hjälp av en stavmixer. Du kan även göra allt direkt i en matberedare. Smaka av med salt och peppar.
6. Blanda saffranssåsen med den kokta pastan och häll ner det i en gratängform.
7. Skiva auberginen hyfsat tunt och stek den gyllenbrun i generöst med olivolja.
8. Fördela aubergineskivorna över gratängen och släng in allt i ugnen i 20 minuter.

Relaterade artiklar