Den här pastasåsen innehåller dels mycket tomatpuré som ger en mustig, fyllig smak, men även den otippade ingrediensen vodka. Vodka ger en god hetta och bett till såsen, men du kan ersätta den med vatten om du vill. Och för julig touch, lite saffran och apelsin.

12 Nov 2019

Pssst… glöm inte att spara 4 dl pastavatten att späda såsen med. Det innehåller mycket stärkelse och gör att såsen tjocknar och blir krämig.

4 portioner

1 gula lökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
1 pkt saffran, o,5 g
1 apelsin, rivet skal
1 dl tomatpuré
0,5 tsk chiliflakes
0,5 dl vodka, kan uteslutas
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1-2 dl pastavatten
100 g riven smakrik ost, t ex Violife Prosociano
pasta för 4 personer, t ex penne, snäckor eller fusilli
2 burkar kikärter à 400 g, ca 12 dl kokta
salt
svartpeppar

1. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Spara 4 dl vatten.
2. Fräs gul lök och vitlök i oljan tills löken mjuknar och blir lätt transparent.
3. Rör ner saffran, apelsinskal, tomatpuré och chiliflakes och låt fräsa med under omrörning i 5 minuter.
4. Häll på vodkan och sänk värmen något. Häll sedan på grädden och hälften av pastavattnet. Rör om.
5. Blanda pastan med såsen och rör ner lite riven ost i taget. Späd med resterande pastavatten.
6. Smaka av med salt och peppar och avsluta med att vända ner de sköljda kikärterna.