Den här rätten är en riktig succé, det kan vi lova. Svartrötter är en favorit under vinterhalvåret och ett tips är att skala dem under rinnande vatten så försvinner svartrotens klibbighet.

3 mar 2016

4 portioner

1 paket svartrötter, 500 g
1 schalottenlök eller en liten gul lök
3 vitlöksklyftor
1,5 dl vitt vin
2,5 dl grädde, t ex havregrädde
2 krm torkade chiliflingor
salt
svartpeppar
3 msk olivolja
1 citron, rivet skal
400 g spaghetti
eventuellt rostade mandelspån till servering

Skala svartrötterna och skär dem i bitar. Hacka löken och vitlöksklyftorna fint. Stek lök, vitlök samt svartrötter tillsammans med chiliflingor, salt och peppar i lite olivolja tills löken är mjuk och börjar få färg. Häll ner vinet och låt sjuda tills vätskemängden har reducerats till hälften. Tillsätt grädden och lägg på ett lock. Låt såsen sjuda tills svartrötterna har mjuknat.
Koka under tiden spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen. Tillsätt 1–2 dl av kokvattnet till pastasåsen när det återstår ett par minuter av koktiden och slå sedan av vattnet.
Ringla olivolja över spaghettin och häll ner den i pastasåsen. Sjud i ytterligare någon minut så att såsen kan koka in i pastan. Strö över rivet citronskal och servera eventuellt med rostade mandelspån.