Jag älskar fänkålsfrön i matlagning. Det är inte supermånga som använder den kryddan, men den är väldigt lätt att bli beroende av. Jag har använt mig av färdigkokta linser som en genväg, men självklart kan du koka egna.

21 mar 2019

4 portioner

2 dl solrosfrön
2 förpackningar kokta gröna linser à 400 g, ca 5 dl kokta
1 förpackning krossade tomater à 400 ml
2 msk olivolja
1 msk flytande grönsaksfond
1 msk fänkålsfrön, mortlade
1 tsk rödvinsvinäger
2 vitlöksklyftor, rivna
2 tsk paprikapulver
salt
svartpeppar
pasta för 4 personer, t ex snäckor eller orecchiette

1. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna tills de har fått fint med färg. Häll ner i en matberedare.
2. Skölj linserna och häll ner även dem i matberedaren tillsammans med krossade tomater, olivolja, grönsaksfond, fänkålsfrön, rödvinsvinäger, vitlök, paprikapulver, salt och peppar. Mixa ihop till en färs. Häll över i en kastrull och värm på.
3. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
4. Häll ner 1-2 dl av pastavattnet i färsen och rör om så att du får en krämig sås. Blanda med den nykokta pastan och servera.

Relaterade artiklar