4 portioner
2 dl solrosfrön
2 förpackningar kokta gröna linser à 400 g, ca 5 dl kokta
1 förpackning krossade tomater à 400 ml
2 msk olivolja
1 msk flytande grönsaksfond
1 msk fänkålsfrön, mortlade
1 tsk rödvinsvinäger
2 vitlöksklyftor, rivna
2 tsk paprikapulver
salt
svartpeppar
pasta för 4 personer, t ex snäckor eller orecchiette
1. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna tills de har fått fint med färg. Häll ner i en matberedare.
2. Skölj linserna och häll ner även dem i matberedaren tillsammans med krossade tomater, olivolja, grönsaksfond, fänkålsfrön, rödvinsvinäger, vitlök, paprikapulver, salt och peppar. Mixa ihop till en färs. Häll över i en kastrull och värm på.
3. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
4. Häll ner 1-2 dl av pastavattnet i färsen och rör om så att du får en krämig sås. Blanda med den nykokta pastan och servera.