En uppdaterad fikaklassiker, toscakakan, här fylld med saftiga päron. Här har vi blandat våra favoritnötter men du kan köra på bara en sort om du vill.

20 okt 2020

10 bitar

Päronkaka
4,5 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
0,5 dl majsstärkelse
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl rapsolja
3 dl mjölk, t ex soja-, mandel- eller havremjölk
2 päron

Toscatopping
0,5 dl sötmandel
0,5 dl pistagenötter
0,5 dl cashewnötter
0,5 dl pekannötter
0,5 dl grädde, t ex soja- eller havregrädde 0,5
50 g smör, t ex mjölkfritt
0,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap

Päronkaka
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra en springform, ca 22 cm i diameter.
3. Sikta ner vetemjöl, strösocker, majsstärkelse, bakpulver, salt och vaniljsocker i en bunke.
4. Blanda rapsolja och mjölk i en skål och vispa sedan ner i mjölblandningen med en ballongvisp. När du har en slät smet utan klumpar häller du ner den i en springform.
5. Skala päronen, halvera och skär ut kärnhuset. Skär i klyftor och tryck ner i smeten.
6. Grädda kakan i 30-40 minuter. Den ska vara torr i mitten.

Toscatopping
1. Hacka nötterna grovt och häll ner i en skål.
2. Blanda grädde, smör, strösocker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt sjuda tills blandningen börjar tjockna och blir härligt kolafärgad. Häll kolasåsen över nötterna och blanda runt.
3. Ta ut päronkakan och sprid ut toscatoppingen över kakan och stoppa in i ugnen i ytterligare 10 minuter. Ta ut och låt svalna.