Päronmarmelad med vanilj

Päron och vanilj smakar som rena drömmen. En underbar marmelad på en skiva rostat bröd.

Den här marmeladen är en absolut dröm. Den kom till av att jag köpte en brutalt god päronmarmelad med vanilj när jag var i Paris. Den förändrade hela min syn på päronmarmelad och självklart åkte jag direkt hem och försökte återskapa den.

Psst… den här är extra god på de här chokladfrallorna.

Päronmarmelad med vanilj

ca 4 dl

500 g päron
1 vaniljstång
1 msk citronsaft
1 dl vatten
2 dl syltsocker

  1. Skala och kärna ur äpplena. Skär i mindre bitar.
  2. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna.
  3. Häll ner päron, vaniljstång med frön, citronsaft och vatten i en kastrull. Låt puttra på under lock i 10-15 minuter tills päronen är mjuka.
  4. Häll ner syltsockret och låt puttra på i 5 minuter till.
  5. Plocka ut vaniljstången och mosa päronen med en visp eller mixa marmeladen slät med en stavmixer.
  6. Häll upp på en väl rengjord burk.