Pappardelle di cinghiale (vegetarisk)

När Taste Atlasutsåg världens godaste pastarätt 2024 så blev det en italiensk pappardelle di cinghiale. Egentligen gjord med vildsvin, men jag gjorde en vegetarisk variant med vegofärs.

Pappardelle di cinghiale

4 portioner

3 msk olivolja

1 gul lök, finhackad
2 morötter, finhackade
1 selleristjälk, finhackade
400 g vegofärs

1 msk tomatpuré
1 kvist rosmarin

1 kvist persilja
2 dl rött vin
1 burk passerade tomater à 400 ml
400 g pasta, gärna pappardelle eller tagliatelle
Salt
svartpeppar

Riven parmesanost, t ex växtbaserad

1. Hetta upp oljan och fräs gul lök, morötter och selleri tills allt har mjuknat och börjat få färg.
2. Rör ner vegofärsen och låt fräsa med tills även den får lite färg.
3. Rör ner tomatpuré, rosmarin och persilja. Låt fräsa med i en minut.
4. Häll på rött vin och passerade tomater. Koka upp och låt puttra på under locka i 1-3 timmar. Rör om då och då. Om du behöver så häll på lite vatten då och då så att såsen inte bränner fast i botten.
5. Smaka av med salt och peppar.
6. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
7. Vänd ner pastan i såsen. Servera med riven parmesanost.