Annons
Cape Ad

Panzanella med tomat- och kaprisvinägrett

Panzanella är en italiensk brödsallad. Sommarens bästa råvaror så som tomat, gurka och lök blandas med rostat bröd och en urgod tomatvinägrett.

Recept: Julia Tuvesson Foto: Miriam Preis

Följ Julia Tuvesson!
Julia Tuvesson har tidigare skrivit succéerna Plåtmat, Käka grönt och Brynt smör. Följ henne på Instagram @tuvessonskan och kolla in tuvessonskan.se.

”Jag skulle kunna (och har visserligen i princip gjort det redan) leva på denna fantastiska rätt under sommarmånaderna. Den är omöjlig att tröttna på. Ja, jag skulle till och med våga påstå att denna rätt är den ultimata hyllningen till tomaten. Borde vara obligatorisk att servera på midsommarnatten, om du frågar mig”.

Julia Tuvesson

Tomat Tomat

Julia Tuvessons bok Tomat Tomat (Bokförlaget Polaris) är inte bara en kokbok. Ja, här blandas middagar, sallader, såser, röror och mycket mer, men det är även en härlig mix av minnen, tips, personliga historier och kreativa smakkombinationer. Ett absolut måste för alla som vill frossa i tomater.

Panzanella med tomat- och kaprisvinägrett

4 portioner

3 tomater
1 bananschalottenlök
2 tsk vit balsamvinäger
1 msk kapris
1⁄2 gurka
1 knippe färsk basilika
1–2 msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar

Krutonger
8 skivor dagsgammalt surdegsbröd
olivolja
salt
nymalen svartpeppar

1. Skär tomaterna i grova bitar och lägg i ett durkslag med en bunke under. Låt dem rinna av ordentligt och spara tomatvätskan till dressingen.
2. Skär löken tunt och häll på vinägern. Låt dra i cirka 15 minuter. Blanda lök och vinäger med tomatspad, kapris, salt, peppar och olivolja och rör om ordentligt.
3. Sätt ugnen på 175 grader. Dela brödet i mindre bitar, ringla över olivolja och låt rosta högt upp i ugnen tills brödet är gyllene, i cirka 15 minuter.
4. Skär gurkan i mindre bitar och lägg på ett fat tillsammans med de skurna tomaterna samt basilika. Ös på dressingen och avsluta med att blanda ner krutongerna. Salta och peppra efter smak.