I Vego till vardags (Semic förlag) dukar Maria Zihammou upp en hel buffé med härliga vardagsrätter med inspiration från hela världen. Det är färgstarkt, smakrikt och inspirerande. Ett måste i kokbokshyllan!
4 portioner, ca 12 bröd
Pannbröd
25 g jäst
2 ½ dl ljummet vatten
6-7 dl vetemjöl special
1 tsk flingsalt
Aubergineröra
2 auberginer, ca 300 g
3 msk olivolja
1 citron, finrivet skal och saft
1 tsk mald spiskummin
1 nypa chiliflakes
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk finhackad färsk koriander
salt
s
vartpeppar
Kamutvete
2 msk smör, t ex mjölkfritt
2 dl kokt kamutvete
Tomatsallad
1 ask cocktailtomater, halverade
1 liten rödlök, finhackad
½ citron, saften
2 msk olivolja
1 msk finhackad färsk koriander
salt
svartpeppar
Myntayoghurt
2 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
2 msk finhackad färsk mynta
Pannbröd
1. Rör ut jästen i ½ dl ljummet vatten. Tillsätt 3 msk vetemjöl och rör till en lös deg. Jäs degen övertäckt på ett svalt ställe i 30 minuter.
2. Tillsätt resten av det ljumma vattnet, resten av mjölet samt salt. Arbeta degen kraftigt i några minuter. Sätt att jäsa under bakduk i ytterligare 2 timmar.
3. Dela degen i ca 12 bitar och forma till bollar. Kavla ut tunna, runda bröd på väl mjölat bakbord.
4. Stek bröden ett par minuter på varje sida på medelvärme i en stekpanna utan fett, tills de har fått fin färg på bägge sidor. Lägg bröden att svalna under en bakduk för att de inte ska torka.
Aubergineröra
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg auberginerna hela på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i mitten av ugnen. Baka auberginerna i ca 30 minuter tills de är mjuka. Dela dem på mitten och skrapa ur innehållet. Släng skalet.
3. Hetta upp oljan i en stekpanna och tillsätt aubergineköttet. Mosa det med en gaffel till en slät röra och stek under omrörning i ca 10 minuter tills det mesta av vätskan har försvunnit.
4. Mixa till en slät blandning tillsammans med finrivet citronskal, citronsaft, spiskummin, chiliflakes, finhackad vitlök och koriander. Smaka av med salt och peppar.
Kamutvete
Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs kamutvetet i ett par minuter under omrörning, tills det har fått lite färg och blivit knaprigt. Häll upp i en skål.
Tomatsallad
Lägg tomater och lök i en skål tillsammans med citronsaft, olja och koriander. Blanda och smaka av med salt och peppar.
Myntayoghurt
Blanda yoghurt med finhackad mynta.
Servera bröden med alla goda tillbehör.