Pan bagnat är ett smidigt och i första hand ruskigt gott picknickbröd från södra Frankrike. Principen är att man fyller ett bröd med godsaker och sedan pressar ihop allt med en tyngd så att smakerna verkligen smälter ihop.

5 Apr 2017

Vinägrett

1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
1 tsk rödvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
salt
svartpeppar

1 runt bröd eller baguette
salladsblad
½ gurka
1 tomat
1 avokado
½ rödlök
½ dl svarta oliver
2 dl ruccola
2 tsk kapris
10 basilikablad
salt
svartpeppar

Vinägrett

Riv vitlöksklyftan och blanda ihop med olivolja, rödvinsvinäger, dijonsenap, salt och svartpeppar.

Dela på brödet. Ringla över lite av vinägretten.
Lägg ett lager sallad på underdelen.
Skiva gurka, tomat, avokado och rödlök. Hacka oliverna. Varva sedan vinägrett, gurka, tomat, avokado, rödlök, oliver, ruccola, kapris och basilikablad. Glöm inte att salta och peppra lätt mellan varven.
Lägg på locket och vira in hela brödet i plastfolie. Lägg brödet på en bricka och placera en annan bricka ovanpå. Lägg på en tyngd, t ex en bok, en påse mjöl, en tung gryta eller liknande. Ställ in i kylen eller annan sval plats och låt stå i några timmar eller över natten.
Skär brödet i bitar och servera.