Vegetarisk pad thai

En thailändsk klassiker, här vegetarisk med frasig tofu. Vi har även tamarind i såsen för en så äkta thailändsk smak som möjligt.

Pad thai har nästan blivit svensk husmanskost. Det är en thailändsk favorit som går snabbt att göra och som går att variera i oändlighet. Här använder vi oss t ex av frasig stekt tofu. Mums!

Tamarind

Tamarindpasta görs på frukköttet från tamarindfrukten. Den har en sötsyrlig smak, lite som en syrlig ananas. Den används mycket i både indisk och östasiatisk mat. Du hittar den i den asiatiska hyllan eller asiatiska butiker.

Nudlar i pad thai

Jag tycker du kan ta dig friheten att använda de nudlar du har hemma, men traditionellt vill du ha risnudlar. I den asiatiska hyllan brukar du hitta en rad olika och på vissa står det till och med att de ska användas till just pad thai.

Recept: Vegetarisk pad thai

4 portioner

1 paket risnudlar
400 g fast tofu
1 dl majsstärkelse
3 vitlöksklyftor
1 lime, saften
3 msk mörkt socker, farin eller muscovado
0,5 dl tamarindpasta
2 msk ljus sojasås
1 msk vatten
1 tsk chiliflingor
ett knippe salladslök
2-3 dl böngroddar

Servering
1 dl jordnötter
1 lime

Koka risnudlarna enligt anvisningarna på paketet. Skölj dem under kallt vatten.Tärna tofun och vänd i majsstärkelse så att den täcks helt. Stek sedan i generöst med rapsolja tills de får bra med färg.
Riv under tiden vitlöken och blanda ihop med limesaft, mörkt socker, tamarindpasta, sojasås, vatten och chiliflingor.
Häll såsen över tofun och blanda sedan ner nudlarna.
Skiva salladslöken och vänd ner tillsammans med böngroddarna. Hacka jordnötterna och skär limefrukten i klyftor. Servera genast.

Prenumerera på VEGO:
[button color=”green” size=”big” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.kundservice.net/kundservice2/Product/Standard?product=VGO&couponno=6″]49:-/nr[/button] Inför varje nytt nummer av VEGO
dras automatiskt 49 kr från det kontokort du anger

[button color=”yellow” size=”small” alignment=”center” rel=”follow” openin=”samewindow” url=”https://www.vegomagasinet.se/gebort/”]Ge bort en prenumeration?[/button]