Overnight apple oats




För den som gillar lugna morgnar är overnight oats ett ypperligt alternativ. Gör den kvällen innan och den är redo att ätas direkt när du klivit ur sängen nästa morgon. Denna variant smaksätter och sötar jag med äppelmos av svenska vinteräpplen.

Recept och foto: Karoline Jönsson

2 portioner

Moset gör du enkelt genom att värma valfri mängd urkärnade och tärnade äpplen med lite vatten i botten av kastrullen. När äpplena är mjuka mixar du moset slätt med en stavmixer.

1 ½ dl havregryn
2 msk chiafrön
2 dl havremjölk
1 dl vatten
1 ½ dl osötat äppelmos
1 krm vaniljpulver

1. Blanda samtliga ingredienser i en burk eller skål, rör om och täck med lock eller plastfolie. Ställ svalt över natten.
2. Ta fram blandningen, rör om och tillsätt eventuellt mer vätska om den känns stabbig. Fördela i två skålar och servera med t ex färskt svenskt vinteräpple, mer av äppelmoset, skalade hampafrön, tahini, kanel och russin.