Örtig vegetarisk pumpapasta


Här bjuds det på en krämig pumpapasta med hetta från chili och vitlök. Pumpan blir härligt krämig när man rostar den i ugnen.

Det här receptet är skapat av Karoline Jönsson till senaste numret av tidningen VEGO som är ute nu. Gillar du pumpa hittar du fler smarriga recept där. Köp i butik eller på Pressbyråns hemsida.

4 portioner

ca 700 g butternutsquash eller pumpa
5 vitlöksklyftor, krossade
1 röd chili, finhackad
ca 20 salviablad
1 ½ tsk torkad rosmarin
2 msk olivolja
1 förpackning stora vita bönor à 400 g, ca 3 dl kokta
2 dl vatten
2 msk näringsjäst (kan uteslutas)
2 dl mandel, jag tog 1 dl hel mandel + 1 dl mandelspån
250 g spagetti
70 g babyspenat eller grönkål
salt
svartpeppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skär butternutsquashen i bitar. Lägg pumpa, vitlök, chili, salvia och rosmarin i en ugnsform. Ringla över olivolja. Salta och peppra.
3. Rosta i ugnen i ca 30 minuter eller tills pumpan har fått en fin yta.
4. Häll ner drygt en tredjedel av pumpan samt vitlöksklyftorna i en skål tillsammans med vita bönor, vatten och näringsjäst. Mixa till en slät puré.
5. Rosta under tiden mandlarna i en torr stekpanna på svag värme tills den fått färg och det knäpper i dem, hacka dem sedan grovt. Använder du både hel mandel och mandelspån så tillsätter du spånen först när de hela mandlarna fått färg och låter dem värmas drygt en minut eller två.
6. Koka spagettin.
7. Blanda ihop pumpapurén med resterande pumpa, kokt spagetti, spenat och eventuellt lite kokvatten om såsen känns stabbig. Servera tillsammans med den rostade mandeln.