Det här är som en klassisk ärtsoppa, men med en örtig twist. Gula ärtor finns svenskodlade och är inte bara är superbilliga utan även supergoda.


9 jan 2020

Recept och foto: Karoline Jönsson

5-6 portioner

750 g torkade gula ärtor
1 liter vatten
3 gula lökar, tunt skivade
3 tsk torkad timjan
1 msk finhackade salviablad
3 lagerblad
1 msk buljongpulver
2 msk senap
1 msk tamari
salt

1. Blötlägg ärtorna minst över natten, gärna längre.
2. Fräs löken i en rymlig kastrull i lite olja tillsammans med salt och örter tills löken är helt mjuk.
3. Häll av blötläggningsvattnet från ärtorna och tillsätt dessa till lökfräset tillsammans med vatten, buljongpulver och lagerblad. Låt koka under lock i 1 ½-2 timmar eller tills ärtorna har önskad konsistens. Titta till soppan då och då, rör om och späd med mer vatten efter hand.
4. Smaka av soppan med senap, tamari och salt.