Före falafeln... så fanns tameya. En egyptisk, frasigt friterad boll, gjord på bondbönor och kryddor. Galet goda nyfriterade tillsammans med en syrlig tahinisås.

2 jun 2020

Det här receptet kommer från kokboken On the Hummus Route som är smått fantastisk på alla sätt (finns på Amazon). Den blev precis utsedd till världens bästa kokbok och följer både falafeln och hummusens historia och utbredning i hela Mellanöstern. Lärorikt, inspirerande och fullt av recept man bara vill slänga sig över.

Tameya görs alltså på torkade bondbönor. Det finns i fler butiker än du tror, men tänk på att du ska använda de skalade bönorna.

500 g torkade, skalade, bondbönor
0,5 tsk bakpulver
2 dl grovhackad koriander
1 gul lök, hackad
1,5 tsk salt
1 tsk mald spiskummin
0,5 tsk mald svartpeppar
1 tsk paprikapulver
0,25 tsk vitlökspulver
2 tsk bakpulver

ca 2 liter rapsolja

1. Blötlägg bondbönorna tillsammans med bakpulver i rikligt med vatten. 8-12 timmar.
2. Mixa bondbönorna fint i en matberedare tillsammans med koriander och gul lök. Mixa i omgångar. Det ska bli så pass fint att när du kramar det i handen så håller allt ihop. Häll ner i en skål.
3. Blanda ner kryddor och bakpulver.
4. Hetta upp oljan i en kastrull, sikta på 180 grader.
5. Forma bollar av tameyasmeten med hjälp av en falafelpress, glasskopa eller en sked. Droppa ner i oljan och fritera några åt gången i ca 2-3 minuter. De ska få fint med färg. Ta upp med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
6. Servera med pitabröd, tahinisås och sallad.

Tahinisås
ca 1 dl tahini
0,75 dl kallt vatten
en nypa salt
1/3 tsk citronsyra eller 1 tsk citronsaft

1. Blanda ihop vatten, salt och citronsyra eller citronsaft i en skål.
2. Rör ner lite tahini i taget tills du har en slät sås.

Hackad sallad
3 tomater, finhackade
1 gurka, finhackad
1 rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 gröna chili, finhackade
1 tsk citronsaft
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad mynta
2 msk olivolja
en nypa mald kanel
salt

Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.