Oreo-kakor är mörka chokladkakor med vaniljfyllning som du hittar i hyllan med övriga kakor. :-D
Chokladbottnar
3,5 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bikarbonat
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
4,5 dl mjölk, t ex soja-, mandel-, eller havremjölk
1 dl rapsolja
salt
Oreogrädde
2,5 dl vispgrädde, t ex Alpro airy & creamy
1 msk florsocker
1 paket Oreokakor
Fyllning och dekoration
2 bananer, skivade
färdig chokladsås
eventuellt mini-oreos
Chokladbottnar
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och mjöla tvåpring- formar, 20 centimeter i diameter. Om du vill vara säker pått kakan inte fastnar – stoppa en rundel bakplåspapper i bottnen.
Blanda vetemjöl, strösocker, bikarbonat, kakao, salt och vaniljsocker i en bunke.
Vispa ner mjölk och rapsolja med hjälp av en ballongvisp. När din smet är slät och fin utan klumpar fördelar du den i formarna och gräddar i 20–25 minuter. Den ska vara torr i mitten. Ta ut och lå svalna.
Oreogrädde
Vispa grädden fast och fluffig och söta med florsockret. Vill du få den extra fast kan du tillsätta några droppar vinäger eller citronsaft och vispa lite till.
Mixa Oreokakorna så fint du kan i en matberedare. Vänd ner i grädden.
Lägga ihop tårtan
Lägg en chokladbotten på ett fat. Bred ut ett lager grädde och sprid ut hälften av bananen.
Lägg på nästa botten och upprepa.
Täck nu hela tårtan med resterande grädde. Spritsa eller klicka grädde runt kanten och dekorera med mini-Oreos. Ringla över chokladsås.