Säg hej till ”Våra oköttsliga lustar”

Amanda och Eveline har inspirerat många med sin blogg Våra oköttsliga lustar som banar väg för ett enklare vegoliv med härliga recept. Och så är de proffs på att ta hand om rester!

Bäst trivs vännerna i Västgötaslättens vackra miljöer fyllda av gamla ladugårdar och vacker natur som gör väl både för själen och bilderna på bloggen. Förra året släpptes boken Ta till vara som fokuserar på att minska matsvinnet. Den uppmanar oss att använda den där sista decilitern ris som blev över eller den potatisen som ingen ville ha efter kvällens middag. Här berättar de om sina framtidsplaner och ger sina bästa mattips.

Rejäl, säsongsbaserad baserad på enkla basvaror som rotsaker och baljväxter. Så beskriver de sin mat. Det är Amanda som ansvarar för recepten och Eveline som står för bildmaterialet. Tillsammans försöker de få fler att testa vegomat och tänka mer hållbart.

Ta-tillvara-omslag-831x1024Till bilderna använder de helst prylar från second hand, ibland lånar de från vänner och familj. När vi frågar vad de alltid har i kylskåpet svarar de “Massa olika flaskor och burkar med senap, soja och picklade grejor – det tar ju så lång tid att göra slut på! Annars är rotsaker väldigt bra att ha, de håller länge och går att tillaga på massa olika sätt!” Att ta till vara är inte bara namnet på boken, det verkar också vara ett slags måtto.

I boken skriver de om hur en kan ta till vara på de vanligaste resterna. Överblivet ris, potatis, pasta, bröd eller grönsaker är basvaror som återanvänds i recepten. “Det slängs nämligen extremt mycket mat i privathushållen, 27 kilo per person och år, och det är så galet mycket!” Att tänka på rester som användbara basvaror sparar inte bara på miljön, det är snällt för plånboken också.

Ett annat sätt att tänka hållbart på är att hålla koll på när frukt och grönt har säsong. Det är också under säsong som råvarorna smakar som bäst. Det finns flera sidor online som redogör för när säsongerna är. “En annan, betydligt enklare grej, är ju såklart att skippa köttet och äta vegetariskt. Då gör man en verklig miljögärning!”

När vi frågar dem vad som händer härnäst svarar de “Vi håller just nu på att arbeta med vår andra kokbok, som kommer släppas till hösten! Det är jätteroligt, svårt och spännande – som det bör vara, haha!”

Du måste btw. bara testa Våra oköttsliga lustars mumsiga piroger. Receptet hittar du här.

piroger