Obe ata – Het gryta med kikärter

Jag gillar att göra en dubbel sats av tomatsåsen obe ata så att jag inte bara får ut ett kryddigt ris utan även en extremt smakrik gryta.

Den västafrikanska tomatsåsen obe ata här härligt kryddig och het. Supergod till grönsaker och kikärter som här.
Obe ata används bland annat för att tillaga kött i, men ännu härligare är klassikern Jollof rice.

Scotch bonnet eller habanero

Scotch bonnet är en chilifrukt som är vanlig i det karibiska köket. Den är het och har en speciell fruktig smak som kännetecknar många karibiska rätter. Den kan vara svår att få tag på, men enklast att ersätta med är habaneron som du hittar bland andra chilifrukter i grönsaksavdelningen.

Den västafrikanska tomatsåsen obe ata här härligt kryddig och het. Supergod till grönsaker och kikärter som här.

Jollof rice

Jollof rice är ett måste i Västafrikansk matlagning och en väldigt smakrik, kryddig och het risrätt som funkar som tillbehör till det mesta. Addera grönsaker och vegobitar eller bönor och du har en hel rätt.

Recept hittar du här.

Obe ata – Het gryta med kikärter

4 portioner

Obe ata
400 g tomater, hackade
1 röd paprika, hackad
1 rödlök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
1 msk hackad ingefära
1-2 habanerochili, stjälken borttagen
2 msk rapsolja

1 grönsaksbuljongtärning
8 dl vatten
1 röd paprika, i bitar
1 grön paprika, i bitar
400 g potatis, i bitar
2 burkar kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta
salt

  1. Häll ner alla ingredienser utom oljan i en blender. Mixa till en slät puré.
  2. Hetta upp oljan i en kastrull. Häll ner purén och koka upp. Låt puttra under lock i 20-30 minuter. Detta gör att smakerna koncentreras och mycket av den skarpa hettan från habaneron minskar.
  3. Tillsätt buljongtärning, vatten, paprika, potatis och kikärter. Koka upp och låt sjuda i 30 minuter.
  4. Smaka av med salt. Servera med kokt ris eller jollof rice.