Recept och foto: Karoline Jönsson
ca 3 koppar
1,5 dl torkade nypon eller ca 2 dl färska
5 dl vatten
2 dl mjölk, t ex havremjölk + 1 dl att skumma
3 msk agavesirap
1,5 krm mald kardemumma
1,5 krm kanel
1. Klipp av ändarna på nyponen och lägg dem tillsammans med vattnet i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ca 10 minuter eller tills nyponen börjar mjukna.
2. Ta av kastrullen från värmen och mixa allt slätt i en blender eller med stavmixer.
3. Sila av nyponsoppan genom stålsil ner i en ren kastrull. Tillsätt havremjölk, agave, kardemumma och kanel och koka upp. Smaka av och efterkrydda eventuellt efter egen smak.
4. Skumma havremjölk. Häll upp nypondrycken i koppar, toppa med den skummade mjölken, rör om och avsluta med att strö lite kanel över.