Vegetarisk Nyårsmiddag: Fyllda champinjoner med rotselleripuré och blåbär

Här kommer en rätt som ser lite rolig ut med fyllda champinjoner som dansar över en klick rotselleripuré. Champinjonerna får en spännande smak av rökt paprika och sojasås som passar strålande med de jordiga tonerna hos rotsellerin.



4 portioner

Rotselleripuré
800 g rotselleri
2 msk rapsolja
2 dl mjölk, t ex osötad soja-, havre- eller mandelmjölk
1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
ev. 1 dl vatten
riven muskotnöt
salt
vitpeppar



Fyllda champinjoner

400 g champinjoner
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk rökt paprikapulver
2 msk ljus sojasås
2 tsk lönnsirap
2 msk olivolja
2 dl solrosfrön
2 msk finhackad persilja

Ruccoladressing

3 dl ruccola
1 tsk dijonsenap
1 dl olivolja
2 citroner, saften
salt
svartpeppar



Till servering

1 dl färska blåbär

Rotselleripuré

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala rotsellerin och dela i mindre bitar. Blanda med oljan på en plåt och rosta i ugnen i 30-40 minuter eller tills den är riktigt mjuk.
Mixa rostad rotselleri med mjölk och grädde. Känns purén för tjock, mixa ner lite vatten.
Smaka av med riven muskotnöt, salt och peppar.

Fyllda champinjoner
Sätt ugnen på 200 grader.
Vrid bort stammarna på champinjonerna och hacka dem fint. 
Fräs champinjonstammarna tillsammans med gul lök och vitlök i lite olja tills löken har mjuknat.
Rör ner rökt paprikapulver, sojasås, lönnsirap och olivolja.
Mixa solrosfröna fint i en matberedare. Häll ner svamp- och lökblandningen samt finhackad persilja. Mixa ihop till en hyfsat slät färs.
Pressa ner färsen i champinjonerna och sätt ner i en ugnsform. Ringla över lite olja och gratinera i 15 minuter eller tills champinjonerna har fått fint med färg.



Ruccoladressing

Mixa ihop samtliga ingredienser med hjälp av en stavmixer. 

Lägg en klick rotselleripuré på en tallrik. Toppa med några fyllda champinjoner och färska blåbär. Ringla över ruccoladressing och servera.