4 portioner
Rotselleripuré
800 g rotselleri
2 msk rapsolja
2 dl mjölk, t ex osötad soja-, havre- eller mandelmjölk
1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
ev. 1 dl vatten
riven muskotnöt
salt
vitpeppar
Fyllda champinjoner
400 g champinjoner
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk rökt paprikapulver
2 msk ljus sojasås
2 tsk lönnsirap
2 msk olivolja
2 dl solrosfrön
2 msk finhackad persilja
Ruccoladressing
3 dl ruccola
1 tsk dijonsenap
1 dl olivolja
2 citroner, saften
salt
svartpeppar
Till servering
1 dl färska blåbär
Rotselleripuré
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala rotsellerin och dela i mindre bitar. Blanda med oljan på en plåt och rosta i ugnen i 30-40 minuter eller tills den är riktigt mjuk.
Mixa rostad rotselleri med mjölk och grädde. Känns purén för tjock, mixa ner lite vatten.
Smaka av med riven muskotnöt, salt och peppar.
Fyllda champinjoner
Sätt ugnen på 200 grader.
Vrid bort stammarna på champinjonerna och hacka dem fint.
Fräs champinjonstammarna tillsammans med gul lök och vitlök i lite olja tills löken har mjuknat.
Rör ner rökt paprikapulver, sojasås, lönnsirap och olivolja.
Mixa solrosfröna fint i en matberedare. Häll ner svamp- och lökblandningen samt finhackad persilja. Mixa ihop till en hyfsat slät färs.
Pressa ner färsen i champinjonerna och sätt ner i en ugnsform. Ringla över lite olja och gratinera i 15 minuter eller tills champinjonerna har fått fint med färg.
Ruccoladressing
Mixa ihop samtliga ingredienser med hjälp av en stavmixer.
Lägg en klick rotselleripuré på en tallrik. Toppa med några fyllda champinjoner och färska blåbär. Ringla över ruccoladressing och servera.