Därför ska du äta växtbaserat

Här säger VEGOs experter sitt som varför mer grön mat på tallriken är nyårslöftet alla borde testa under 2020.

1. DJUR

Camilla Björkbom, förbundsordförande i Djurens Rätt.
– Jag blev vegetarian och upplevde en känsla av befrielse. Det kändes så skönt att SLIPPA äta djur! Idag är det så pass enkelt att vara vegan, det finns mängder av bra och även helsvenska veganska alternativ. Dessutom: Ju mer man distanserar sig från kött, desto konstigare kommer det att kännas att äta djur igen. Att välja vego är utan tvekan det bästa vi kan göra för djuren.

 

 

 

2. Hälsa

David Stenholtz, läkare, onkolog och ordförande i organisationen Läkare för Framtiden.
– Det är så klart individuellt hur mycket man märker av den förbättrade hälsan, men många sover bättre, blir lättare om de är överviktiga, får en mer regelbunden tarm och bättre hy. Dessutom blir man piggare och får mer energi. Men hälsovinsterna förutsätter att man koncentrerar kosten kring hela vegetabilier och undviker tomma kalorier som socker och vitt mjöl.
Den absolut största hälsovinsten med vegankost är att man förebygger hjärt-kärlsjukdomar. Dessutom – och det här är spännande – finns det studier som visar att man till och med kan få hjärt-kärlsjukdomar att gå tillbaka om man börjar med vegansk kost

 

3. Kost

Pernilla Berg, nutritionist på Veganlife och kostexpert i tidningen VEGO.
– Jag tycker att alla som är det minsta nyfikna ska testa. Har man inte testat, då vet man ju inte vad man går miste om. Och tro mig, vegankost är en smaksensation!

Enligt Pernilla Berg, nutritionist och själv vegan sedan 21 år tillbaka, är fördelarna många, bland annat att risken för våra vanliga vällevnadssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och övervikt minskar. Dessutom är den fiberrika växtbaserade kosten perfekt för tarmarna och vår tarmflora.

 

4. Miljö

David Kihlberg, Sakkunnig om klimatfrågor på Naturskyddsföreningen.
Köttproduktion orsakar stora utsläpp av växthusgaser som i sin tur påverkar den globala uppvärmningen negativt, blandat annat på grund av att stora mängder växthusgaser släpps ut från djurens matsmältning, via gödslet och genom foderproduktionen.
– Om vi äter mindre kött innebär det, förutom att det släpps ut mindre mängd växthusgaser, att det även blir mindre mängd kemikalieutsläpp och mindre övergödning av våra vattendrag, som en följd av konstgödsling,

Läs längre intervjuer med experterna ovan i tidningen VEGOs egen kokbok ”Vegan på 21 dagar”. Går att köpa här.