Annons
Cape Ad

Nyårsbubbel!

Om du frågar dryckesexperten Anette Rosvall så är bubblor och mousserande viner ett måste när det vankas fest och högtid. Här kommer sex pärlande drycker att skåla in det nya året med.

Alla bubbel i listan är helt veganska, dvs. inte klarade med några animaliska produkter.

Norditaliensk favorit
I höstas hälsade jag på hos producenten Ferrari i Trentino i norra Italien, så nummer ett på min lista över mousserande drycker blir deras mousserande vin Ferrari Brut. Det är gjort på samma druvor som man använder i Champagne och görs på exakt samma sätt. Ett kvalitetsvin med hög syra och massor av smak. Passar som aperitif eller som skål på tolvslaget samt till salta och feta rätter.
Ferrari Brut
(#7721), 155 kr Nästan Champagne

Veuve Ambal är en så kallad Crémant de Bourgogne, det vill säga ett mousserande vin som görs på exakt samma sätt som Champagne, men som inte kommer från det specifika området. Det här vinet är torrt, friskt, med en hög syra och toner av gröna äpplen och citron. Även detta är ett ypperligt vin att skåla in tolvslaget med.
Veuve Ambal Crémant de Bourgogne 
(#7911), 119 kr 
Rosa bubblor

Ett roligt och lite annorlunda sätt att dricka bubblor på är det chilenska vinet Fresita, som består av ett mousserande torrt vin och äkta jordgubbspuré. Kul för oss frusna svenskar att kunna njuta av sommarsmaker mitt i vintern.
Fresita
(#7866), 78 kr

Maxa med magnum
En magnumflaska är inte bara roligare, festligare och större. Det är dessutom ett bättre sätt att lagra vinet på, som då får mindre kontakt med syre. Palmérs årgångsmagnum är drägligt prissatta och räcker nästan till en hel fest!


Palmer & Co 
(#7867), 829 kr, 1500 ml


Frisk cava
Ytterligare en spansk cava som smakar och doftar lime, gula äpplen, kex och en liten pikant ton av badboll. 

Anna de Codorníu Organic 
(#7369), 105 kr


Bubbel med gott samvete
Albet är ytterligare en cava från Spanien, tillverkad av en producent som bryr sig mycket om de avtryck de gör på moder jord. Den här drycken är gjord enligt traditionell metod, det vill säga på samma sätt som Champagne. Vinet har hög syra, är rent, frisk och fruktigt.
Petit Albet 
(#77373), 109 kr (beställningssortiment)