Köp boken Vegohajk här
Namn: David Kihlberg
Familj: Sambo
Gör: Klimatchef på Naturskyddsföreningen på dagarna, vegohajkare på fritiden
Bor: Bagarmossen
Aktuell med: Boken Vegohajk : vegetarisk mat för stormkök och lägereld
Vad är det bästa med att gå på hajk?
– För mig är det både äventyr och mindfulness. Det finns inget som laddar batterierna och rensar tankarna som att vara ute på en lång hajk.
Berätta om din bok Vegohajk : vegetarisk mat för stormkök och lägereld
– Det är en kokbok med vegansk mat för lägereld och stormkök som är lätt att bära och som håller länge. All mat är torr för att fungera på längre vandringar, det är bara att tillsätta vatten.
Varför kändes den viktig att göra?
– Jag får ofta frågor från vänner och bekanta om vad man kan äta på hajker om man vill äta veganskt. Många äter ju frystorkade färdigrätter på hajk, men det veganska utbudet är minimalt. Dessutom är de rätterna dyra och tråkiga. Det finns inte heller några kokböcker med växtbaserad hajkmat, varken på svenska eller engelska. Jag insåg att jag kan bidra med något här. Både vego och hajk är ju saker jag brinner för.
Om man är helt ny, vad ska man tänka på när det kommer till hajkmat?
– Krångla inte till det, och snåla inte på portionerna. För det första måste du inte torka maten om du bara ska ut över helgen, då funkar det ju lika bra med färskvaror eller färdiga matlådor. Var inte rädd att testa att göra egen torrmat, det är väldigt enkelt och blir jättegott. Men hellre trist mat i skogen än god mat hemma tycker jag. Gör stora portioner, och ta alltid med lite extra snacks.
Du har väldigt många och varierade recept. Hur gick det till att ta fram dem?
– Dels har jag utgått från mat jag gillar, och veganiserat och hajkifierat den. Det har varit mycket testande och experimenterande för att hitta fram till bra lösningar. Hur gör man t.ex. en riktigt gräddig sås av bara torrvaror? I andra fall har jag utgått från en bra råvara och skapat rätter utifrån den, eller försökt göra så enkla rätter som möjligt som bara behöver lite varmvatten från termosen eller ett snabbt uppkok. Så boken innehåller lite alla möjliga slags recept och jag hoppas att det ska inspirera läsaren att våga experimentera lite själv också. Det ligger en himla massa testande och misslyckanden bakom de flesta recepten, men några blev perfekta direkt.
Smakar all mat bättre ute i naturen?
– Ja! Det är det bästa med att göra en kokbok med hajkmat, allt smakar så gott i naturen att det är nästan omöjligt att misslyckas. Jag har tagit med vänner ut i skogen och bjudit på mina allra enklaste recept, och de blir superimponerade varje gång. Utom de stackare som jag utsatte för riktigt misslyckade experiment tidigt i arbetet med boken.
Några råvaror/produkter man inte klarar sig utan om man vill laga riktigt god hajkmat?
– Jag använder ganska mycket växtmjölkspulver i mina recept. Det är supersmidigt, de flesta sorters växtmjölk finns i pulverform. Jag använder mest kokos, havre och soja. Men det kan vara svårt att få tag på. Jag beställer oftast på nätet, antingen från svenska eller tyska veganwebbshopar. Men det är absolut ingen nödvändig produkt, de flesta recept klarar sig utan. Annars gillar jag smarta genvägar till enkel hajkmat, till exempel tomatsoppepulver som tillsammans med sojafärsgranulat och en massa kryddor blir en jättegod bolognese i pulverform på nolltid.
Har du själv några favoritrecept i boken?
– Alla! Men jag är lite särskilt förtjust i kokoskryddriset som är jätteenkelt och vansinnigt gott, och havssoppan som kräver mer förberedelser men är en riktigt oväntad smakupplevelse som imponerar på tältgrannarna på fjällturen. Och tofu jerky!