Annons
Cape Ad

Nutty Plantain Brownies

Den här brownien är allt en bra brownie ska vara: dekadent, saftig, seg och så läcker att sätta tänderna i.

Zoe Alakija: De flesta tror att jag skojar när jag säger att det är plantain (kokbanan) i dem, men det är faktiskt hemligheten till den lyxiga känslan och som gör att den smakar ännu mer kolaaktigt. Blandningen av nötter balanserar upp den söta, mjuka kakan med tillfredsställande krispighet.

Afro Vegan

I kokboken Afro Vegan – familjerecept från ett brittiskt-nigerianskt kök (Hoxton Mini Press) delar Zoe Alakija med sig av vackra bilder och fantastisk vegansk mat med smaker från Nigeria. Det är allt från klassiker till nya fusionrätter i en färgglad blandning. Beställ boken på Adlibris eller Bokus.

Recept: Nutty Plantain Brownies

12 bitar

150 g kokosolja, smält
100 g kakao (ca 1 ½ dl) + 2 msk för att pudra
2 mogna kokbananer (skalet ska vara svartfläckigt), skalade
1 ¼ dl havremjölk
1 tsk vaniljessens eller vaniljsocker
150 g vetemjöl (ca 2 ½ dl) vetemjöl, siktat
200 g (ca 2 dl) strösocker
1 ½ tsk bakpulver
¼ tsk salt
125 g hasselnötter, hackade
125 g cashewnötter, hackade
150 g mörk choklad, hackad
140 g (ca 1 ½ dl) jordnötssmör

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Använd lite kokosolja för att smörja en fyrkantig form, 20×20 cm. Tryck ner ett bakplåtspapper och olja även det. Sikta över kakao och vänd runt så att formen täcks. Skaka eventuellt bort överflödig kakao.
3. Häll ner kokbananer, kokosolja, mjölk och vaniljessens eller -pulver i en blender eller matberedare och mixa tills du har en slät smet. Häll över i en skål.
4. Sikta ner vetemjöl, strösocker, bakpulver och salt i en annan skål. Häll ner smeten i de torra ingredienserna och blanda väl.
5. Vänd ner nötterna och den hackade chokladen. Spara lite till topping.
6. Häll ner smeten i den förberedda formen. Klicka ut jordnötssmöret och använd en kniv för att marmorera smeten.
7. Strö över nötter och choklad. Tryck ner lätt i smeten och grädda sedan kakan i 30-45 minuter. Titta till brownien efter 30 minuter och grädda tills kakan har satt sig men fortfarande är lite lös i mitten. Ta ut och låt svalna i formen och skär sedan i bitar.